Het Piamore pianoconcours maakt deel uit van het Groninger Pianofestival.
Op zaterdag 15 april en zondag 16 april 2023 vindt alweer het achtste Groninger Pianofestival plaats. Op zaterdag kun je meedoen aan de Ensembledag en op zondag vindt het traditionele Piamore Piano Concours plaats.
Ensembledag
Pianospelen doen de meeste leerlingen in hun eentje en daarom staat samen musiceren juist centraal bij het Groninger Pianofestival. Als je het leuk vindt om samen te spelen met een of meerdere andere pianisten, geef je dan vooral op voor de de Ensembledag (samenspeeldag) op zaterdag. Je mag meedoen met iemand die je zelf al op het oog hebt, maar je mag ook vragen aan de organisatie of zij iemand voor je kunnen uitzoeken.
Als je je opgeeft voor de Ensembledag, krijg je twee ensemblelessen, een workshop naar keuze en een workshop die met alle deelnemers wordt gedaan. Je kunt kiezen uit de workshops Orgel, Rhythm and Moves en Synthesizermania. Ook kun je je opgeven voor een masterclass achthandig pianospel. Overleg hierover met je pianodocent en met de organisatie van het festival. Op het inschrijvingsformulier geef je je keuze voor de workshops en/of masterclass aan en alle andere gegevens, zoals de muziek die je wilt spelen en de namen van andere pianisten met wie je eventueel wilt spelen. Hier kun je ook je verdere vragen kwijt. De Ensembledag wordt afgesloten met een slotconcert.
Piamore Piano Concours
Op het Piamore Pianoconcours op zondag krijg je de gelegenheid om voor een jury pianomuziek ten gehore te brengen in welke stijl je dan ook zelf kiest. Je mag ook je eigen composities ten gehore brengen op één of meer piano’s. Een deskundige jury geeft je hierna opbouwend en positief commentaar. Bovendien volg je een inspirerende workshop Beats & Keys onder leiding van Eric Robbilard. Vergevorderde leerlingen kunnen meedoen aan een masterclass voor achthandig pianospel. De zondag wordt afgesloten met een slotpresentatie.
Alle deelnemers ontvangen een oorkonde met daarop hun naam en de samenvatting van het jurycommentaar.
Kosten
De kosten voor één dag bedragen 55 euro. Je hoeft maar 45 euro per dag te betalen als:
• er meer kinderen uit je gezin meedoen;
• je cursist bij Kunstencentrum Vrijdag bent;
• je aan beide dagen meedoet.
Je wordt geplaatst op volgorde van betaling. Je ouders kunnen het geld storten op IBAN NL87 INGB 0007065680 ten name van Stichting SMNN Groningen. Vermeld hierbij om welke dag(en) het gaat en de naam/namen van de deelnemer(s).
Alvast een sfeerimpressie?
Zevende Groninger Pianofestival geslaagd. Kijk hieronder voor een impressie!
Eind 2021 heeft het zevende Pianofestival plaatsgevonden. We moesten het twee keer uitstellen, maar uiteindelijk is het toch gelukt! Met iets minder deelnemers en helaas geen slotconcerten vanwege corona, maar in plaats van deze concerten wel een film van beide dagen! Als je mee hebt gedaan of als je nieuwsgierig bent naar hoe dit Pianofestival eruitziet, is het de moeite waard om het filmpje te bekijken!
Eerste dag: Suzuki-dag
De eerste dag van het festival was voornamelijk bedoeld voor leerlingen die les krijgen volgens de Suzuki-methode. Het meest kenmerkende van de Suzuki-benadering is dat kinderen al vanaf hun vierde jaar in hechte samenwerking met ouders en docent spelenderwijs hun muzikale talent kunnen ontwikkelen. Pianospelen doen de meeste leerlingen in hun eentje en daarom staat samen musiceren juist centraal bij het Groninger Pianofestival.
Tweede dag: Piamore Piano Concours
De tweede dag stond in het teken van het Piamore Piano Concours. Alle pianoleerlingen tot en met 18 jaar, met uitzondering van conservatoriumstudenten, hadden hierbij de gelegenheid om pianomuziek ten gehore te brengen in alle mogelijke stijlen, inclusief eigen composities, op één of meer piano’s. Een deskundige jury gaf hierbij opbouwend en positief commentaar, juist om het speelplezier te stimuleren. Alle leerlingen ontvingen een oorkonde met daarop hun naam en de samenvatting van het jurycommentaar. Ook kreeg iedere leerling een medaille.
Workshops
Op beide dagen konden de leerlingen kiezen uit workshops zoals Ritme en Grafische Partituur. Ook heeft een aantal pianisten kennis mogen maken met het monumentale orgel van de Groninger Martinikerk. Pianiste Irina Osetskaya gaf een masterclass Lavignac en Smetana.
Speciale composities
Heleen Verleur, Suzuki-docent piano en componist, componeerde twee stukken voor 15 pianisten aan 5 piano’s. Zij verwerkte elementen uit de workshops in haar composities en noemde ze When Bach met Lavignac en Ostinato. Op beide dagen kregen alle deelnemers een voor hen geschikte partij van een van de composities.
Deelnemers en docenten
De jonge deelnemers van het festival kwamen hoofdzakelijk uit Groningen en omstreken. Een groot aantal van de Suzuki-pianodocenten uit Nederland waren bij het festival betrokken. Een mooie kans om professioneel samen te werken en kennis en ervaringen uit te wisselen.
Inspirerende dagen
Het waren twee mooie, zinvolle en inspirerende dagen. We zijn er trots op dat we een mooi festival hebben kunnen organiseren, ondanks de uitdagende maatschappelijke situatie, die toch wel de nodige creativiteit en flexibiliteit heeft gevraagd.
Wij zijn de sponsoren zeer erkentelijk voor hun financiële ondersteuning. Zonder deze ondersteuning zou het Groninger Pianofestival niet mogelijk zijn geweest. Dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB-fonds, de Stichting Roode- of Burgerweeshuis, de Kunstraad, het Kunstencentrum Vrijdag en voor het legaat Marieke Houting-Siebers.
Marijtje van Duijn
Grietje Meter
Hanne van den Broek
Joëlle Doll
Verslag van het vijfde Groninger Pianofestival 19 en 20 april 2019
Het Groninger Pianofestival 2019 was een groot succes. Het plezier spatte er vanaf bij de jonge pianisten. Wat een talent kwam er op deze dagen af! Mooi om te zien dat klein en groot op het podium durfden te staan om te laten horen hoe hard ze hadd geoefend en hoe goed het klonk. Knap hoor!
Olifant & Uilskuiken
Op de eerste dag volgden de pianisten lessen bij verschillende Suzuki docenten die uit heel Nederland naar Groningen waren afgereisd. Heleen Verleur (Suzuki-pianodocent in Amsterdam en Almere), schreef voor deze gelegenheid het stuk “Olifant & Uilskuiken” voor 3 kinderen aan één piano. Dit stuk werd met zeven! piano’s tegelijk ingestudeerd en uitgevoerd. Aan het einde van de dag volgde een prachtig slotconcert waar iedereen voorspeelde met een solo- of ensemblestuk.
Piano Concours
De tweede dag van het Groninger pianofestival werd dit jaar in samenwerking met de stichting Piamore georganiseerd. Pianoleerlingen tot en met achttien jaar mochten laten zien hoe goed ze al waren op de piano. Ze mochten zelf kiezen hoe ze dit deden: in alle mogelijke stijlen, eigen composities, op één of meerdere piano’s, met twee, vier, of meer handen – alles was mogelijk. Ze ontvingen na afloop van hun optreden deskundig en positief commentaar van de jury.
Wibi Soerjadi
Halverwege de dag kwam niemand minder dan Wibi Soerjadi langs! Hij verzorgde een kort optreden en reikte een medaille uit aan iedere deelnemer van het concours.
Beide dagen waren er workshops met als thema’s: compositie (door Michiel van der Veen), improvisatie (door Jan Ruerd Oosterhaven), orgel (door Theo Jellema), pianowerkplaats (door Wim Hoving) en podiumpresentatie (door Loes Nuyten). In de ritmeworkshop van Gijs van Rhijn kregen de meest dagelijkse voorwerpen een muzikale betekenis.
Gedurende beide dagen van het festival konden alle deelnemers tussen de bedrijven meedoen aan het beschilderen van een door de stichting Piamore gedoneerde piano onder leiding van kunstenaar Charles Michels. De piano is inmiddels verrijkt met kleurrijke portretten van bekende componisten en muzikanten en zal bij muziekschool VRIJDAG in gebruik blijven.
Deze fantastische dagen werden mogelijk gemaakt met hulp van:
Joëlle Doll
Grietje Meter
Hanne van den Broek
Marijtje van Duijn
Heleen Verleur
Mies Terhorst
Martin Tarenskeen
Irina Osetskaya
Hugo Sloterdijk
Gerben Makkes van der Deyl
Siebert Nix
Edzo Bos
Bram van der Veen
Aafko Boonstra