Schrijf je in voor het Groninger Pianofestival 2021!
Heb je er ook zo’n zin in om weer samen te musiceren en te laten zien wat je allemaal kunt spelen op de piano? Doe dan mee met het zesde Groninger Pianofestival 2021 op zaterdag en zondag 9 en 10 oktober 2021.
Heb je nog nooit meegedaan en ben je nieuwsgierig naar dit festival, scrol dan eerst een stuk verder naar beneden en lees alles over het vorige pianofestival. Lijkt het je wel wat? Lees dan hier door en schrijf je in!
Het festival vindt plaats op het Kunstencentrum VRIJDAG in de St. Jansstraat in Groningen. De Suzukidag is op zaterdag en het Piamore Pianoconcours is op zondag. Vanwege corona zijn er deze keer geen afsluitende concerten op beide dagen. Er wordt een film gemaakt waaraan iedereen meedoet; alle activiteiten van het festival worden ingepast in twee composities die speciaal voor het festival worden geschreven. Ook zullen bepaalde onderdelen tijdens het festival via livestream te bekijken zijn.

De Suzukidag op zaterdag 9 oktober
Je kunt aan de eerste dag meedoen als je een Suzuki-pianoleerling bent uit de drie noordelijke provincies (ook Suzukileerlingen uit de rest van Nederland en niet-Suzikileerlingen kunnen meedoen). Je krijgt apart les op deze dag en er zijn samenspeellessen. Bovendien kun je aan workshops meedoen over ritme, orgel en grafisch partituurschilderen. Voor de gevorderde leerlingen is er een masterclass achthandig pianospel..
Kosten
Beide dagen kosten 50 euro per dag, inclusief drinken en snacks. Als je twee dagen meedoet, betaal je voor de tweede dag maar 40 euro (dus 90 euro in totaal). Doet er ook een broer en/of zus mee? Dan betalen zij maar 40 euro per dag (dus 80 euro voor twee dagen). Ben je pianoleerling bij VRIJDAG? Dan betaal je ook maar 40 euro per dag (dus 80 euro voor twee dagen).
Je ouders kunnen het geld storten op IBAN NL87 INGB 0007065680 ten name van Stichting SMNN Groningen. Vermeld hierbij om welke dag(en) het gaat en de naam/namen van de deelnemer(s). Wacht niet te lang met je opgeven, want je wordt geplaatst op volgorde van inschrijving en betaling.
Coronamaatregelen
We nemen natuurlijk alle geldende coronamaatregelen in acht. Het Kunstencentrum is hier al helemaal op ingericht met looproutes. We bieden deze keer geen lunch aan, maar enkele voorverpakte snacks en pakjes limonade.
Tijdens het festival mag er geen publiek komen omdat we verwachten dat volwassenen nog steeds afstand van elkaar moeten houden. Het eindconcert is daarom vervangen door een filmregistratie van alle optredens en workshops.
Als mocht blijken dat de anderhalvemetermaatregel half oktober ook nog geldt, dan gaat het Groninger Pianofestival helaas niet door. Dit besluit wordt uiterlijk 30 augustus genomen. Het inschrijfgeld wordt dan terugbetaald.
Hieronder vind je de locatie van het Groninger Pianofestival 2021.
Verslag van het vorige (vijfde) Groninger Pianofestival 19 en 20 april 2019

Het Groninger Pianofestival 2019 was een groot succes. Het plezier spatte er vanaf bij de jonge pianisten. Wat een talent kwam er op deze dagen af! Mooi om te zien dat klein en groot op het podium durfden te staan om te laten horen hoe hard ze hadd geoefend en hoe goed het klonk. Knap hoor!
Olifant & Uilskuiken
Op de eerste dag volgden de pianisten lessen bij verschillende Suzuki docenten die uit heel Nederland naar Groningen waren afgereisd. Heleen Verleur (Suzuki-pianodocent in Amsterdam en Almere), schreef voor deze gelegenheid het stuk “Olifant & Uilskuiken” voor 3 kinderen aan één piano. Dit stuk werd met zeven! piano’s tegelijk ingestudeerd en uitgevoerd. Aan het einde van de dag volgde een prachtig slotconcert waar iedereen voorspeelde met een solo- of ensemblestuk.

Piano Concours
De tweede dag van het Groninger pianofestival werd dit jaar in samenwerking met de stichting Piamore georganiseerd. Pianoleerlingen tot en met achttien jaar mochten laten zien hoe goed ze al waren op de piano. Ze mochten zelf kiezen hoe ze dit deden: in alle mogelijke stijlen, eigen composities, op één of meerdere piano’s, met twee, vier, of meer handen – alles was mogelijk. Ze ontvingen na afloop van hun optreden deskundig en positief commentaar van de jury.

Wibi Soerjadi
Halverwege de dag kwam niemand minder dan Wibi Soerjadi langs! Hij verzorgde een kort optreden en reikte een medaille uit aan iedere deelnemer van het concours.
Beide dagen waren er workshops met als thema’s: compositie (door Michiel van der Veen), improvisatie (door Jan Ruerd Oosterhaven), orgel (door Theo Jellema), pianowerkplaats (door Wim Hoving) en podiumpresentatie (door Loes Nuyten). In de ritmeworkshop van Gijs van Rhijn kregen de meest dagelijkse voorwerpen een muzikale betekenis.

Gedurende beide dagen van het festival konden alle deelnemers tussen de bedrijven meedoen aan het beschilderen van een door de stichting Piamore gedoneerde piano onder leiding van kunstenaar Charles Michels. De piano is inmiddels verrijkt met kleurrijke portretten van bekende componisten en muzikanten en zal bij muziekschool VRIJDAG in gebruik blijven.
Deze fantastische dagen werden mogelijk gemaakt met hulp van:
Joëlle Doll
Grietje Meter
Hanne van den Broek
Marijtje van Duijn
Heleen Verleur
Mies Terhorst
Martin Tarenskeen
Irina Osetskaya
Hugo Sloterdijk
Gerben Makkes van der Deyl
Siebert Nix
Edzo Bos
Bram van der Veen
Aafko Boonstra